hrvatski english deutch ruski
kupi cipele zabava ukraci računalo
kutak za roditelje
faq
Što je bolje: cipele sa vezicama, kopčom, ili na čičak?  
 Kopčanje na čičak je dobro, posebno zbog toga što ćete cipele tako lakše obuti i izuti. To će pomoći djetetu da samo pričvršćuje cipele. Ali, ako je dijete jako malo, bolje je nabaviti cipelice na kopčanje, ili vezanje: prednosti ova dva načina vezanja cipelica jesu u tome što ćete preciznije pričvstiti cipelice, i upravo su zbog toga prikladnije za manja stopala koja se još oblikuju.  

Kakva treba biti uložna tabanica?  
Uložna tabanica mora samo blago podupirati uzdužni svod stopala. Prijeđite prstom preko uložne tabanice: ako ste napipali „brdo“, bolje da cipelu odložite. Što je uložna tabanica manje izražena, to je bolja za stopalo Vašeg djeteta.  

Kada djetetu kupiti prve cipelice?  
S kupnjom prvih cipelica zaista nije potrebno žuriti. Mala stopala najbolje se razvijaju bez cipela. Idealno vrijeme za kupnju prvih cipelica jest kada dijete prohoda, ili kada počne stabilno stajati. 

 
Koliko često treba provjeravati veličinu cipela?  
DOB DJETETA PREPORUČLJIVO PROVJERAVANJE 1 – 2 godine svaka 2 mjeseca 3 – 4 godine svaka 4 mjeseca 5 – 6 godina svakih 6 mjeseci  

Je li važno u koje doba dana kupujemo cipele? 
Da, važno je. Tokom dana naša se stopala povećaju i postaju šira za oko 4%, stoga se preporučuje cipele kupovati poslijepodne. 

Da li se cipelice koje je nosilo starije dijete, mogu dati i mlađem da ih nosi? 
Takvu lošu praksu nastojte izbjegavati. Iako je dijete samo kratko nosilo cipelice, one se brzo formiraju prema njegovu stopalu, a činjenica je da su sva stopala drugačija. 
 
Koje karakteristike mora imati dječja cipela?  
Cipela ne smije biti pretijesna, kako ne bi spriječavala rast i razvoj stopala, ali ne smije biti ni prevelika, jer na taj način ne omogućuje pravilnu potporu nježnog dječjeg stopala.  

Zašto je isprobavanje cipela vrlo bitno?  
Neodgovarajuća (prevelika, ili premala obuća) može imati negativan utjecaj na rast stopala za vrijeme njegova razvoja. Osim toga, naša stopala nikada nisu identična, i zato je bitno isprobati obje cipele. Nemojte se oslanjati na veličinu koju vaše dijete inače nosi, jer ona može varirati zavisno o modelu kojeg kupujete.  

Kako mogu biti siguran da cipela odgovara?  
Raširite cipelu što je više moguće, te pustite da stopalo klizne prema naprijed. Ukoliko imate dovoljno mjesta između pete i zadnjeg dijela cipele da u njega možete gurnuti palac, tada ste odabrali ispravnu veličinu.