hrvatski english deutch ruski
kupi cipele zabava ukraci računalo
kutak za roditelje

JE LI VAŽNO U KOJE DOBA DANA KUPUJEMO CIPELE?

autor: Redakcija, na dan 19.04.2012.
cipele crvene
 
Ljubav na prvi pogled ženama se najčešće događa s parom „idealnih cipela“. Slično kao i s muškarcima, nakon prvog zanosa, ustanovimo da smo daleko od idealnog. S cipelama smo ipak u prednosti, jer postoje pravila kako pronaći svoj idealan par cipela...
 
Uzdignute glave ulazim u salu. Moje savršeno oblikovano tijelo miluje pripijena svilena haljina koja otkriva taman koliko treba. Dok koračam u 12 centimetara  visokim potpeticama, jasno mi je da su sve oči uprte u moje duge noge koje zahvaljujući cipelama izgledaju besprijekorno.

Već navikla na zadivljene poglede svih muškaraca kraj kojih prolazim i manje zadivljene poglede njihovih supruga, izvodim svoj uvježbani trik: slučajno ispustim torbicu iz ruke da vidim tko će biti brži. Uvijek imam nekog favorita. Danas je to vitalan stariji gospodin sa prvog stola uz mladence. Sigurno je blizak rod. No, pretiče ga  mladić s kozjom bradicom i drhtavim rukama mi dodaje torbicu.

Zamamno se smiješeći zahvaljujem. Dok siroti mladić pokušava sročiti sljedeću rečenicu, iza mene se pojavi moj suprug i nježno me zagrli. Mladić se podvijenog repa vrati za svoj stol, a svi ostali muškarci poglede razočarano vrate svojim suprugama spremni se suočiti sa svime što ih čeka.

No, one imaju pametnijeg posla od prigovaranja, njihove oči uprte su u mog pratioca. Razumjem ih u potpunosti, i ja ga volim gledati. Vidi se da i on uživa dok pogledi prelaze preko njegovog atletskog tijela. Mišići se s lakoćom naziru čak i ispod elegantnog odijela. Čvrsto pripijeni počinjemo naš prvi ples uživajući u pogledima cijele dvorane dok bend svira samo za nas.

Odjednom me njegova ruka svom svojom težinom opali posred nosa! Povratak u realnost. Kakav šok! Trgnem se iz sna i uspravim u krevetu dok moj suprug mirno hrče kraj mene ni ne sluteći da mi je u snu skoro razbio nos!

Naravno, to je bio samo san. Što bi drugo bilo. Ja nemam savršeno tijelo, ni svilenu crvenu haljinu, ni toliko samopouzdanja, a mojem suprugu se ispod odijela savršeno razaznaje jedino pivski trbuščić....

Utjeha cipela

Na dobrom putu da se osjetim jadno, sjetim se nečega što ipak imam. Jučer kupljene 12 centimetara visoke potpetice za vjenčanje na koje idemo danas poslije podne! Jednako uzbuđena kao kada sam ih prvi puta ugledala na polici dućana, otvaram kutiju i obuvam ih. Savršeno... Sad mogu zavesti svakog muškarca kojeg poželim i ostvariti što god mi padne na pamet! Mogućnosti su nebrojene. Šepureći se po našoj spavaćoj sobi, u jednom trenutku shvatim da sam uspjela izmamiti zadivljen pogled barem jednog muškarca....
 
cipele
 
Ipak mi ne pristaju

No, kasnije tog popodneva, dok moja izmučena stopala jedva održavaju ravnotežu u prepunoj crkvi, prisjedaju mi i zadivljeni pogledi i savršeno oblikovane noge. Želim nazad svoju cirkulaciju, kralježnicu bez bolova i ravnotežuuuu! Hvala Bogu da u autu imam svoje stare udobne balerinke.

izute cipele
 
U čemu sam pogriješila?

Ove predivne cipele činile su se tako udobne dok sam ih kupovala! Definitvno sam sigurna da mi broj odgovara! Ne mogu mi valjda noge narasti u roku jednog dana? Kupila sam ih jučer ujutro, a sad je popodne. Ujutro, popodne, ujutro, popodne.... Iz neke udaljene ladice u arhivu mojeg sjećanja izvire nejasan podatak da su noge znatno veće popodne nego ujutro jer tokom dana malo naoteknu.... Aha!

Lekcija je naučena

Iako me nitko nije gledao zavidno ni poželjno, suprug i ja smo se odlično proveli na svadbi ukoliko zanemarim bolni početak u idealnim cipelama. Naravno, što mi drugo preostaje nego na internetu potražiti odgovor je li problem s neudobnim cipelama povezan uz doba kupovine pa  sjedam za kompjuter kako bih provjerila podatak. 

Zaista: tokom dana stopala nam se mogu povećati za čak 4% pa je cipele preporučljivo kupovati u popodnevnim satima!

Nevjerojatno! Zašto mi to ranije nitko nije rekao! Marljivo istražujem dalje kako bih u sljedeću kupovinu cipela krenula naoružana znanjem! Ne želim više učiti na greškama, već djelujem preventivno! U boj, u boj za razum svoj!

Uglavnom, saznah mnogo korisnih informacija o tome kako pravilno odabrati cipele! Ukoliko si želite uštediti vrijeme i poteštediti se bolnih trenutaka u idealnim cipelama pročitajte što sam saznala.
 
cipele shopping
 
Nekoliko (barem meni) zanimljivih činjenica
 • lijevo stopalo se od desnog može razlikovati po veličini i obliku
 • kao što smo već ustvrdili, stopala mogu varirati u veličini u različito doba dana
 • stopala se često povećavaju što smo stariji
 • zbog opuštanja mišića tijekom trudnoće, ženina se stopala mogu povećati nakon što rodi (istina, upravo je to moj slučaj, op.a.)
Na što pripaziti prilikom kupovine cipela?
 • u kupovinu cipela krenite u poslijepodnevnim satima
 • na prodavaonici izmjerite obje noge dok stojite jer se stopala malo rašire pod težinom tijela
 • dobro isprobajte svaki model na obje noge jer se jedan te isti broj dosta razlikuje od modela do modela
 • ukoliko imate šira stopala, provjerite dolazi li željeni model u različitim širinama
 • obratite također i pozornost koja vam visina pete najbolje odgovara:
 • niske pete će vam najbolje odgovarati  ukoliko ste krupnije građe i imate problema sa žuljevima, kurjim očima i savijenim zglobovima prstiju (hammertoes) budući da visoke potpetice prebacuju težinu tijela na prednji dio stopala
 • umjerene pete se preporučuju ako imate problema s ahilovim tetivama, skraćene mišiće listova ili probleme s koljenima jer one ublažuju istezanje ionako preopterećenih tetiva i mišića
Kakve cipele izbjegavati?
 • cipele s uskim šiljatim potpeticama višim od 7,5 centimetara svu težinu našeg tijela prebacuju na prednji dio stopala pa takav neprirodan pritisak može prouzročiti žuljeve, otekline i kurje oči. Lako može doći i do istezanja mišića i tetiva u svodovima stopala, a u njima je teško držati ravnotežu pa često dolazi do izvrtanja noge i uganuća gležnja
 • cipele sa šiljastim vrhom stišću prste jedan na drugi pa tako dolazi do pojave žuljeva i kurjih očiju, urastanja noktiju te savijanja zglobova prstiju
 • cipele s potpuno ravnom petom mogu prouzročiti probleme, ne samo ljudima koji imaju problema s ahilovim tetivama, već i svima koji ih nose stalno. S vremenom, može doći do bolova u petama i upale tetiva. Zato, nošenje ravnih cipela treba kombinirati s nošenjem cipela umjereno visokih potpetica.
 • natikače bez potpore za petu, pogotovo ako je još i visoka, često uzrokuju ozljede jer se noga u cipeli lako iskrene ili sklizne iz cipele
 • platforme koje su sada opet u modi često su vrlo nestabilne pa dovode do uganuća zglobova, istezanja mišića pa čak i lomova
 • u starim cipelama istrošenih peta i đonova, izgaženih tabanica ili rasparanih šavova lako ćete se spotaknuti, istegneti mišić ili uganetu gležanj
I konačno, kakve bi trebale biti idealne cipele?

Prevladavajuće je miljšljenje kak je dovoljno da su cipele udobne. To je važno, ali ne i dovoljno. Postoje još neki zahtjevi koje bi savršeno odabrana cipela trebala ispunjavati:
 • Kapica prednjeg dijela cipele mora biti široka i visoka tako da nožni prsti imaju dovoljno mjesta. No, ako je mjesta previše, stopala klize unutar cipele uzrokujući zadebljanje kože, žuljeve  i druge iritacije. Još češći problemi nastaju kada je kapica preuska, pogotovo ako imate široka stopala. Idealno, kapica bi trebala biti oko 1 cm do 1,75 cm prostora između najduljeg prsta i prednje stjenke cipele u stajaćem položaju. Također, trebalo bi biti i dovoljno mjesta iznad nožnih prstiju kako bi se spriječilo nastajanje žuljeva. Jednostavan test: ako u stajaćem položaju možete micati nožne prste u svim smjerovima cipela ima dovoljno prostranu kapicu.
 • Materijal iz kojeg je izrađen gornji dio cipele treba se prilagođavati obliku vašeg stopala,  podupirati stopalo, ali ipak omogućiti da cipela „radi“ dok se krećete. Najbolje je odabrati prirodne materijale poput kože koja je prozračna, ne iritira stopala i omogućuje im da „dišu“.
 • Uložak cipele trebao bi imati dovoljno velike jastučiće da apsorbira šok na kosti i mišiće stopala kod svakog koraka, i to na tri mjesta: kod svoda, na prednjem dijelu i na peti koja preuzima čak 25% tjelesne težine.
 • Unutrašnji đon treba upijati vlagu kako bi se smanjila toplina unutar cipele te spriječio osip i širenje infekcije
 • Đonovi trebaju imati teksturu koja omogućava trenje koje sprečava klizanje cipele po tlu dok hodate
 • Pete trebaju biti malo povišene (1,8-2,5 cm) bez obzira da li cipele imaju pravu petu ili samo zadebljanje na stažnjem dijelu đona.
 • Stražnji dio cipele koji obavija petu treba biti čvrst kako bi joj dao potporu i onemogućio izvrtanje pete prema van
crvene cipele
 
I još samo jedno vrlo važno upozorenje: nikada ne kupujte preuske  cipele u nadi da će se razgaziti! Prirodni material može se malo prilagoditi obliku stopala, ali nikako za cijeli jedan ili dva broja!

Iako se čini da ćete jako teško pronaći kvalitetne cipele koje zadovoljavaju sve ove kriterije, to nije tako! Postoje mnogi proizvođači koji proizvode lijepe, moderne i kvalitetne cipele prema svim ovim načelima, a mnoge od njih čak i imaju visoku potpeticu!

Uživajte u svojim novim ženstvenim cipelama, ali ne zaboravite da vam one ne garantiraju dobru zabavu. Ona dolazi kada se opustite i zaboravite na kočnice, a to se može dogoditi i u starim balerinkama.

Komentari

Nema komentara.

Dodaj komentar